cancelhandspiggyplay-smallshield
Blijf op de hoogte:
Schrijf u in voor de nieuwsletter:

Broodje aap in de St@art

18.10.2018Door Sander Kok

Broodje aap in de St@art

Sinds 1971 is het een publiekstrekker in Apendoorn, euh Apeldoorn: de Apenheul. Loslopende apen die stiekem lange vingers uit tassen halen, brutaal op je schouder komen zitten, hun springkunsten vertonen; je vindt het in de Apenheul.

Zaterdag 13 oktober jl. is een delegatie van de gemeenteraad op werkbezoek geweest in de Apenheul. We werden gastvrij ontvangen door de directeur van de Apenheul, Roel Welsing en door de voorzitter van de Raad van Toezicht, Olaf Prinsen. De zaterdag begon met een ontbijt. Eén van de leuke verrassingen die dag: een broodje aap. Van brooddeeg, wel te verstaan. Tijdens het ontbijt gaf de directeur een presentatie over de Apenheul. Na het ontbijt was er tijd en ruimte om aapjes te kijken.

In 2021 bestaat de Apenheul 50 jaar. In dat jaar wordt ook Paleis Het Loo heropend. De beide attracties willen dit groots gaan aanpakken. Hogere bezoekersaantallen is voor de Apenheul geen doel op zich. De Apenheul probeert de aantallen bezoekers te spreiden, zowel in het seizoen als op de dag zelf. Door middel van verschillende toegangstarieven worden bezoekers verleid om in de daluren naar het park te komen.

Dit zorgt ervoor dat de overlast voor de buurt minder wordt. Apenheul is erg blij met de parkeeroplossing op de AGOVV-velden. Ze zijn minder blij met de plannen voor een transferium. In hun ogen is dit alleen werkbaar als er op de piekmomenten iedere tien minuten een bus van het transferium naar de Apenheul rijdt en weer terug.

Apenheul zet nog meer in op natuureducatie. Hoe ga je verantwoord om met de kwetsbare natuur? Bezoekers worden hierin meegenomen tijdens hun rondgang door het park. Duurzaamheid is ook hier het sleutelwoord. Dat geldt tevens voor de dieren. Ze moeten een leven zonder stress in het park hebben en op een zo natuurlijke mogelijke wijze hun leven kunnen leiden.

De Apenheul zet in op de zakelijke markt. Het gebouw De St@art leent zich goed voor zakelijke activiteiten, gecombineerd met een bezoek aan het park. Iedereen kan van apen leren. Er worden in het park leiderschapstrainingen gegeven. De vraag die aan de politici werd gesteld, was dan ook: Wat voor aap ben jij? Het antwoord laat zich raden…

Sander Kok