cancelhandspiggyplay-smallshield
Blijf op de hoogte:
Schrijf u in voor de nieuwsletter:

Statement over relaties en seksualiteit

12.01.2019Door Fractie

 

Statement over relaties en seksualiteit

 

Er is ook in Apeldoorn veel onrust over de Nashvilleverklaring. De meeste gemeenteraadsfracties hebben gezamenlijk een waardevol statement gemaakt. In algemene zin spreekt dat de SGP zeker aan. Wij leggen vanuit onze christelijke levensvisie op sommige punten echter andere accenten. Wij hebben gemerkt dat het belangrijk is om gevoelige thema’s zorgvuldig te verwoorden. Daarom is onderstaand statement gemaakt. Wij willen hiermee niet kwetsend zijn of polariseren. Integendeel, wij willen ons vanuit onze christelijke levensovertuiging volledig inzetten voor onze gemeente en alle inwoners.

SGP-fractie Apeldoorn

 

SGP-statement:

Apeldoorn is een inclusieve stad waar vrijheid en respect voor elkaar heel belangrijk is. Daar staat de SGP-fractie in Apeldoorn ook voor. Dat betekent ook dat vrijheid nooit misbruikt mag worden om bewust te polariseren.

De Nashvilleverklaring heeft voor veel commotie gezorgd. Dat begrijpen en betreuren we. De SGP-fractie heeft er nooit een geheim van gemaakt hoe ze vanuit de Bijbel over relaties en seksualiteit denkt. Met de inhoudelijke intentie van de Nashvilleverklaring ten aanzien van relaties en seksualiteit zijn wij het eens. Wij staan voor gedrag dat past bij de leefregels die de Bijbel ons geeft. Maar het Nashvilledocument heeft volgens ons te weinig een goede, bewogen toonzetting naar mensen met een homoseksuele gerichtheid en zij die te maken hebben met genderisme. Wij wijzen mensen niet af, want naastenliefde en barmhartigheid zijn immers kernnoties in de Bijbel. Ook staan er begrippen in de verklaring die voor meerderlei uitleg vatbaar zijn. Daaruit zou wat de fractie betreft niet afgeleid mogen worden dat homo’s en transgenders hun gerichtheid niet mogen accepteren en dat je van homoseksualiteit kunt genezen.

De SGP vindt alle commotie uiterst triest, vooral voor de personen die zich door deze verklaring gekwetst voelen. Niemand mag zich in Apeldoorn buitengesloten of onveilig voelen. Verschil in opvattingen zal blijven bestaan en is ook legitiem. Die verschillen mogen er zijn en uitgesproken worden. Dat is een grondwaarde voor een volwassen democratie. Tegelijk kiest ook de SGP in Apeldoorn voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen en voor een inclusieve samenleving, waar ieder mens erbij hoort en zich thuis mag voelen.

 

Verklaring fracties gemeenteraad Apeldoorn:

Apeldoorn is een inclusieve stad waar vrijheid heel belangrijk is. De vrijheid om te zijn wie je bent, de vrijheid om lief te hebben en de vrijheid om hierover te zeggen wat je er van vindt. Een vrijheid mag nimmer misbruikt worden om de vrijheid van de ander in te perken of om bewust te polariseren.

De Nashville verklaring doet uitspraken over seksuele identiteit en relaties die ertoe kunnen leiden dat ook in Apeldoorn mensen zich buitengesloten en onveilig voelen.

Dit vinden wij in Apeldoorn  kwetsend en ongewenst. In Apeldoorn kiezen wij voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. In Apeldoorn kiezen we voor een inclusieve samenleving, waarbij ieder mens erbij hoort en zich thuis mag voelen.

Namens de gezamenlijke fracties,

Sunita Biharie, SP

Braldt-Lilian Haak, VVD

Arjan Grooters, PvdD

Jan Dirk van de Borg, CDA

Danny Huizer, GL

Dennis Russchen, D66

Ben Bloem, CU

Kees Boogaard, 50 Plus

Martine Berends, PvdA

Henk Weevers, VSP

 

Artikel De Stentor:

https://www.destentor.nl/apeldoorn/apeldoornse-politiek-neemt-afstand-van-nashville-verklaring~a2826bfa/