cancelhandspiggyplay-smallshield
Blijf op de hoogte:
Schrijf u in voor de nieuwsletter:

SGP wil hogere mantelzorgwaardering

23.12.2019Door henk van den Berge

De mantelzorgwaardering gaat in Apeldoorn omlaag. Een volstrekt verkeerd besluit gezien het grote belang van mantelzorgers, vindt de SGP.

Mantelzorg betreft alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Het gaat om vrijwillige, vaak langdurige, onbetaalde hulp. In Apeldoorn zijn er ongeveer 35.000 mantelzorgers. Steeds meer mensen verrichten mantelzorg. Dat is een gevolg van de keuze van de overheid dat mensen meer zelfredzaam moeten zijn en daarnaast ook van de forse bezuinigingen bij de zorg. Hierdoor moeten hulpbehoevenden meer kijken wat ze zelf nog kunnen doen en als dat niet lukt of er mensen in hun directe omgeving zijn die kunnen bijspringen. De consequentie is dat er een groter beroep wordt gedaan op mantelzorgers. Als blijk van waardering kunnen gemeenten iets geven aan mantelzorgers. In sommige gemeenten krijgen zij niets, terwijl andere plaatsen een bedrag van 300 euro per jaar geven. In Apeldoorn is over de hoogte van de mantelzorgwaardering in de afgelopen jaren door de gemeenteraad al menige

discussie gevoerd. Eerst kregen mantelzorgers jaarlijks een bedrag van 50 euro, maar in 2018 steeg het op initiatief van SGP en ChristenUnie naar 100 euro. Dat had effect. Vorig jaar vroegen in Apeldoorn meer mensen deze waardering aan. Het waren er in totaal 6000. De mantelzorgwaardering kostte hierdoor vorig jaar 220.000 euro meer dan was begroot. Het bedrag wordt nu echter helaas weer verlaagd. Vooral vanwege de financiƫle tekorten bij de gemeente gaat de mantelzorgwaardering naar 75 euro in 2019 en 50 euro vanaf 2020.

 

Stadspas

Als compensatie voor de verlaging wil het college de mantelzorgers vanaf 2020 een nog te ontwikkelen stadspas geven. Met deze cadeaukaart kan korting worden verkregen op inkopen bij aangesloten lokale aanbieders. Dat kunnen winkels zijn, maar bijvoorbeeld ook voorzieningen als een zwembad of theater. De SGP vindt de verlaging van de mantelzorgwaardering een slecht signaal. De gemeente geeft aan allerlei evenementen grote bedragen uit. De landelijke intocht van Sinterklaas dit jaar in Apeldoorn kostte bijvoorbeeld 600.000 euro. Dat geld kan beter gaan naar mensen die hun naaste helpen.